Tara Kitap

Biz Çok Medeniyiz Cicim

Yaz geldi ya, ünlülerin ‘Çocukları için birlikte tatile çıktılar’ haberleri de başladı. Bana mı öyle geliyor yoksa son yıllarda daha mı çok ‘boşanmış ünlü çift’ tatile çıkıyor bilmiyorum ama bir şeyi, daha doğrusu birkaç şeyi merak ediyorum.
Bu talep kimden geliyor acaba? Boşanmayı çok da istememiş olan taraf mı ‘Çocuğumuz için iyi olur’ diyor? Yoksa boşanmayı istediği için kendinde bir parça suçluluk duyan taraf mı hep birlikte tatil programı planlıyor? Ya da gittikleri psikologlar mı öneriyor bunu? Merak ettiğim şeylerden biri bu.
‘Bilmem kimle bilmem kim de boşandı ama bak çocukları için birlikte tatile çıktılar, biz de çıkalım/çıkmalıyız’ mı var işin içinde? ‘Ay bak ne modern çiftler, ne kadar medeni medeni birlikte tatil yapıyorlar’ denilsin arzusu mu?
Bu tür haberleri ne zaman okusam yerine oturmayan bir şeyler var gibi geliyor bana. İşin modernlik veya medeniliğinde değilim, eğreti bir durum var sanki ortada. Zorlama mı desem, doğallık dışı mı desem. O yüzden biraz araştırdım bu konuyu, uzmanlar, psikologlar ne diyor diye. Ve ‘hah işte’ dedim. Tam da bu:
Boşanmış ebeveynler hep birlikte tatile çıkınca çocuğa verilen mesaj oldukça kafa karıştırıcı oluyor. Zaten içlerinde bir yerde hep var olan ‘anne-babayı bir araya getirme’ hayalleri aktive oluyor. Barışma ihtimaline dair bir ümit doğuyor. Tatil sonrası yeniden ayrıldıklarında bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Üstelik o tatilde çocuk, enerjisini kendi hayatından çok ‘anne-babaya’ yönlendirmiş oluyor.
Öte yandan çocuk anne-babasının birlikte eskisi gibi kaliteli vakit geçirebildiklerini görünce onların neden boşandığını sorgulamaya başlıyor. Hele bir de ebeveynlerden birisi boşanma konusunda isteksiz davrandıysa ve tatili bir yakınlaşma fırsatı olarak görüyorsa bu durum çocuğa da yansıyor ve kafası iyice karışıyor.
Elbette ki çocukların hem anne hem de babalarına ihtiyaçları var. O yüzden tatillerin bir kısmını anneyle bir kısmını babayla geçirmeleri çocuklar için daha sağlıklı olacaktır.
Evet, psikologların yorumu bu şekilde… Aklınıza yatar, yatmaz bilemem. En azından bir durup düşünmekte fayda var derim. Ama ayrı ayrı tatil yapan boşanmış ünlüler, ‘Çocukları için bir araya geldiler’ haberleri kadar kalın puntolarla gündem olurlar mı, işte onu bilemem.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir